In januari is veel regen gevallen. Net zoals de afgelopen weken. Dankzij deze regen en de verschillende maatregelen die genomen zijn, komt er geen onttrekkingsverbod voor grondwater op 1 april.
De waterschappen bereiden zich het hele jaar voor op droogte en verdroging. En dat doen we niet alleen. Samen met de agrarische sector, natuur-/terreinbeheerders, Rijkswaterstaat en provincie kijken we naar de juiste maatregelen om water vast te houden en het grondwater zo goed mogelijk aan te vullen. En omdat het elk moment weer droog kan worden, is het belangrijk dat we water blijven vasthouden. Want het hele jaar door geldt dat elke druppel telt!
We moeten dus niet stoppen met water vasthouden, maar het blijven doen. En niet alleen bedrijven maar ook inwoners kunnen daarbij helpen door bijvoorbeeld tegels te vervangen door planten, kiezen voor groene daken, regentonnen en het afkoppelen van deafvoer zodat het regenwater de grond in kan stromen en het grondwater aanvullen. Hiervoor kun je subsidie bij ons aanvragen. Bekijk onze subsidie klimaatbestendige maatregelen via onderstaande button.
Subsidie klimaatbestendige maatregelen
Droogte is een acute situatie die ontstaat als het een (langere) periode droog is. Als het gaat regenen, en de waterstanden genoeg zijn aangevuld, is de droogte weer voorbij. Verdroging is over een langere periode ontstaan. Dat komt doordat er voor een langere periode, meerdere jaren, meer water uit de bodem is gehaald dan dat eraan is toegevoegd. Zo ontstaat een structurele daling van het grondwaterpeil. Deze situatie is nu aan de hand.
Elk jaar op 1 april besluiten de waterschappen op basis van de actuele grondwaterstanden of het beregenen met grondwater mogelijk is. Deze voorjaarsregeling geldt van 1 april tot 1 juni en is bedoeld om de voorraad grondwater in Brabant te beschermen. De regeling gaat over het besproeien van graslanden, sportvelden, kunstgrasvelden, golfterreinen en graszodenteelt.