Uitvoering preventief jeugdbeleid Maashorst van start

14 mei , 18:49 Nieuws
netwerkbijeenkomst preventief jeugdbeleid
Gemeente Maashorst
Op de foto Wethouder Ramona Sour, Zorg en Welzijn (links) samen met alle partners die een pitch verzorgden voor de aanwezigen

Met een startbijeenkomst gaat de uitvoering van het preventief jeugdbeleid in Maashorst officieel van start. Een brede groep netwerkpartners krijgt een helder beeld van hoe het beleid in de praktijk vorm krijgt. Tijdens de bijeenkomst lichten we toe welke vormen van hulp en programma’s (interventies) beschikbaar zijn of binnenkort van start gaan.

Deze interventies bieden maatgerichte ondersteuning aan kinderen, jongeren, ouders en opvoeders bij opvoedingsvragen. Het doel: gezinnen versterken zodat zij beter voor zichzelf én elkaar kunnen zorgen.

Er zijn zes belangrijke thema’s die de basis vormen voor de ondersteuning: ‘Scheidingsproblematiek’, ‘Mentale weerbaarheid’, ‘Middelengebruik’, ‘Eenzaamheid’, ‘Kansrijke Start’, en ‘Bestaanszekerheid’.

Sterke lokale basis

Het realiseren van een sterke pedagogische basis in de gemeente Maashorst is een speerpunt en heeft prioriteit. “Inwoners moeten makkelijk hulp kunnen krijgen bij vragen over opvoeden en opgroeien, zonder lange wachtlijsten bij de organisatie van de hulp,” zegt wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn). “Ik ben blij met de grote opkomst van lokale professionals op de startbijeenkomst van 12 mei. Al onze partners moeten het aanbod goed kennen en weten wie welke rol heeft. Zo kunnen we samen de beschikbare hulp in onze gemeente beter zichtbaar maken. Dat bedoelen we met een sterke pedagogische basis.”

Meer samen, minder alleen

De gemeente gaat samen met partners de ouders, opvoeders, kinderen en jongeren mee ondersteunen. De komende jaren komen er meer ontmoetingsmomenten per thema tussen ouders, opvoeders, kinderen en jongeren. Daarvoor is het essentieel dat professionals en vrijwilligers elkaar kennen en weten van elkaar wat ze doen. Op die manier wordt samenwerken ook makkelijker. Er zijn ook ondersteuningsvormen waarbij inwoners elkaar helpen. Een goed voorbeeld hiervan is het programma Buurtgezinnen waar de gemeente Maashorst sinds kort mee gestart is. De contactpersoon in de gemeente koppelt een gezin dat extra steun nodig heeft aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen de kinderen extra aandacht en worden ouders ontlast.

De gemeente wil dat alle kinderen in Maashorst fijn en gezond kunnen opgroeien. Het preventief jeugdbeleid helpt daarbij en biedt de juiste ondersteuning. Binnenkort wordt het aanbod breder bekendgemaakt via lokale media, partners en de gemeentelijke kanalen.