Schapen scheren bijwonen op de Kinderboerderij

27 mei , 17:37 Nieuws
01 schaapscheren kinderboerderij uden 25 mei 2022
Op woensdagmiddag 5 juni worden vanaf 15.00 uur de schapen van de Udense Kinderboerderij weer van hun wollen vacht ontdaan. Jaarlijks komen hier veel bezoekers op af. Kinderen kunnen na school met hun ouders, verzorgers of opa en oma komen kijken hoe de schapen ‘de jas’ wordt uitgedaan. De Kinderboerderij is gevestigd aan de Artillerieweg 3 in Uden waarbij de toegang gratis is.
Door: Peter Noy
Het scheren van de schapen hoeft maar een keer per jaar te gebeuren. Het is een fysiek zware klus omdat je meestal gebukt staat. Niet iedereen kan een schaap in een draai op zijn rug leggen en scheren. Dat maakt het ook interessant om dit van dichtbij mee te maken. De meeste schapen krijgen een scheerbeurt in mei of juni.
Omdat de zomerperiode in aantocht is, maar ook omdat het scheren dan gemakkelijker is. Bij warmer weer is het vet tussen de vacht wat vloeibaarder, waardoor je er eenvoudiger door kan komen met een scheermachine. Schapen die niet geschoren worden lopen het risico om op hun rug terecht te komen. Door hun dikke wollen vacht kunnen ze meestal niet meer zelfstandig overeind komen. Als dat te lang duurt zal het schaap het niet overleven.
02 schaapscheren kinderboerderij uden 25 mei 2022
Schaapscheren op de Kinderboerderij trok vorig jaar veel bekijks (foto Peter Noy ©)
Daarom is het erg belangrijk dat de schapen worden geschoren. De wol mag mee naar huis worden genomen en je kunt de schaapscheerder allerlei vragen stellen. De Kinderboerderij Uden is zeven dagen per week geopend. Voor het aanmelden als vrijwilliger, telefoon 0413-250047, per e-mail [email protected] of website www.kbuden.nl