Op 12 november heeft het college van Maashorst ingestemd met het voorgestelde Participatiebeleid. Het is nu aan de gemeenteraad om het participatiebeleid officieel vast te stellen. ln Maashorst vinden we dat iedereen erbij hoort en mag meedenken. Samen denken, samen doen is de titel van het participatiebeleid en één van de belangrijkste speerpunten in het bestuursakkoord.
‘Het moet plannen beter maken’ In dit participatiebeleid leggen we uit hoe we als gemeente omgaan met participatie. En wat inwoners hierbij van ons mogen verwachten. Zo beschrijven we de methode die we gebruiken bij inwonersparticipatie. Dat helpt om inwoners op een goede manier te betrekken bij plannen en beleid van de gemeente. Daarnaast staat erin hoe we overheidsparticipatie binnen Maashorst willen stimuleren en hoe we hiermee omgaan. Dit doen we door ideeën van inwoners te ondersteunen en vooruit te helpen.
Burgemeester Hans van der Pas over het belang van participatie: “Met het nieuwe participatiebeleid zorgen we dat we onze plannen en beleid beter maken. Goede participatie kost tijd, slechte of geen participatie nog meer.”
Wat betekent het participatiebeleid voor onze inwoners?
Met de nieuwe werkwijze zijn we in staat om inwoners beter te bereiken en op de juiste manier te betrekken bij plannen en beleid. Ook voor een langere termijn. Inwoners krijgen de ruimte en worden ondersteund om waar mogelijk en gewenst hun eigen leefomgeving te verbeteren. Het participatiebeleid helpt om een betere verbinding te krijgen tussen inwoners en de gemeente.
In 2026 evaluatie van het beleid
In 2026 willen we het beleid gaan evalueren en waar nodig aanpassen. Dit doen we omdat participatie in ontwikkeling is, en we samen met de organisatie en inwoners willen leren. Wethouder Harold van den Broek hierover: “We zijn aan het leren wat de kracht van participatie kan betekenen voor jezelf, je omgeving en wij als gemeente Maashorst.” Op 12 december is het aan de gemeenteraad om het nieuwe beleid vast te stellen.