"Voor wie het nodig heeft, willen we het beter maken" Maak kennis met de nieuwe ASD

10 jul , 9:39 Nieuws
Persfoto ASD Maashorst en Wethouder
Gemeente Maashorst
Op de foto v.l.n.r. Gerard, Dan en Nol (bestuursleden ASD) samen wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn), in het midden boven aan op de foto

De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) in Maashorst heeft een doorstart gemaakt. Op donderdag 26 juni heeft de gemeenteraad de nieuwe afspraken (verordening) tussen de ASD en de gemeente vastgesteld. De Adviesraad geeft de gemeente advies over onderwerpen als wonen en zorg, armoede, werk en inkomen, inclusie en toegankelijkheid maar ook jeugd en onderwijs. Na een periode van verandering is er nu officieel een nieuw bestuur benoemd.

Twee van de drie bestuursleden – voorzitter Dan Hoevenaars en secretaris Gerard Schönfeld – vertellen hieronder meer over hun drijfveren en werk bij de Adviesraad Sociaal Domein.

Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn) over het belang van de ASD:

“De Adviesraad Sociaal Domein is voor ons als gemeente heel belangrijk. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies vanuit het perspectief van inwoners. Ook laten ze zien waar dingen beter kunnen. Dat helpt ons om beleid en uitvoering te verbeteren. Het sociaal domein gaat over zorg, ondersteuning en meedoen in de samenleving. Er is een inmiddels een fijne samenwerking tussen de ASD en de gemeente. We hebben duidelijke afspraken gemaakt, zoals over vaste contactpersonen, reactietermijnen en regelmatig overleg met het bestuur van de ASD. Zo weten we wat we van elkaar mogen verwachten. Samen zorgen we ervoor dat inwoners echt gehoord worden.”

Waarom zetten jullie je in voor de Adviesraad Sociaal Domein?

Dan: “Na mijn werk als huisarts wilde ik betrokken blijven bij de samenleving. De ASD biedt daarvoor een mooie kans.” Gerard: “Ik wil graag bijdragen aan eerlijk en goed sociaal beleid, vooral voor mensen die dat hard nodig hebben.”

Wat is jullie beeld van de rol van de ASD?

De ASD denkt actief mee met de gemeente. We worden vroeg betrokken bij plannen en geven advies, ook tijdens de uitvoering. Zo zorgen we samen voor beter beleid. De samenwerking met de gemeente verloopt prettig en we kunnen nu echt samen vraagstukken oppakken. De leden van de ASD zijn betrokken en brengen ieder hun eigen kennis en ervaring mee. Het contact met de beleidsmakers en de wethouder is open en inhoudelijk sterk.

De ASD heeft een moeilijke periode achter de rug. Waarom stappen jullie juist nu in?

Gerard: “De fusie tot Maashorst bracht uitdagingen met zich mee, en de samenwerking met de gemeente liep niet soepel. Maar inmiddels staat de organisatie en door goede gesprekken en nieuwe afspraken is er nu weer vertrouwen. Dat motiveerde ons om in te stappen.”

Wat willen jullie als nieuw bestuur bereiken?

We willen bouwen aan een sterke, goed georganiseerde Adviesraad. Dan: “Heldere afspraken, open communicatie en samenwerking zijn voor ons belangrijk.” Gerard vult aan: “We willen dat onze adviezen écht bijdragen aan het leven van inwoners.”

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in het sociaal domein?

De wereld om ons heen verandert sterk. Denk aan verborgen armoede, zorgen over kwetsbare mensen en de opvang van vluchtelingen. Dit vraagt om nieuwe oplossingen, waarbij we als inwoners en beleidsmakers samen moeten optrekken.

Hoe betrekken jullie inwoners bij jullie werk?

De ASD praat vooral met professionals, organisaties en vertegenwoordigers. Op basis van hun signalen geven we advies aan de gemeente. Inwoners kunnen ook zelf signalen bij ons aandragen.

Contact met de ASD?

Laat van je horen via www.asd-maashorst.nl of mail naar [email protected]. “Samen maken we Maashorst socialer.”