Tot 1 juni mag er in vier regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Deze maatregel is nodig om de grondwatervoorraad te beschermen. Doordat het sinds eind februari niet of nauwelijks heeft geregend, is het grondwaterpeil op plekken onder de zogenoemde grenswaarde gezakt.
Dat de waterschappen dit besluit moeten nemen, laat zien hoe erg het grondwater in Brabant wordt beïnvloed door het weer. Na een groot aantal uitzonderlijk natte maanden waren de afgelopen weken juist zonnig en droog. Landelijk gezien is maart de droogste maand ooit gemeten.
Snel dalende grondwaterstanden zijn daarvan het resultaat. In het ene deel van Brabant gaat dat sneller dan het andere. Dat komt bijvoorbeeld door de ligging en de soort bodem.
Door klimaatverandering is het voor waterschappen steeds meer balanceren tussen periodes van heel veel en juist heel weinig water. Deze periodes wisselen elkaar soms zelfs in korte tijd af. Oftewel: ook maanden van ‘nattigheid’ zijn geen garantie voor een voorjaar of zomer zonder droogte.
De waterschappen blijven werken aan een watersysteem dat is voorbereid op beide extremen. En door vooruit te denken: water vasthouden als het kan, maar ook zoveel mogelijk afvoeren als het moet.
Gebieden onttrekkingsverboden grondwater.
Voor de digitale kaart klik hier(verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster).
In het werkgebied van Aa en Maas zijn twee gebieden waar de komende twee maanden geen grondwater mag worden onttrokken voor het beregenen van grasland. Dit zijn de districten Raam (omgeving Cuijk/Boxmeer) en Beneden Aa (omgeving Uden/Veghel). Door de recorddroge maand maart (en droge februari) zijn de grondwaterstanden hier snel weggezakt. De watersystemen in deze gebieden reageren sneller op het weer dan bijvoorbeeld in de polder (district Hertogswetering). De polder is peilgestuurd en daardoor minder afhankelijk van het weer. Er zijn daar meer sturingsmogelijkheden.
Elk jaar op 1 april besluiten de Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel of grasland in april en mei beregend mag worden met grondwater. De waterschappen kijken hiervoor naar de actuele grondwaterstanden en de vastgestelde grenswaarden per regio.
In 2022 was er voor de laatste keer een verbod in delen van Brabant. Ook toen viel er van eind februari tot en met eind maart geen regen, waardoor het grondwaterpeil snel daalde.
Meer informatie per werkgebied is te vinden op de website van elk waterschap. In de app Perceelwijzer staan ook altijd de actuele onttrekkingsverboden.