Schoolproject Operation Market Garden gestart op basisscholen

09 sep , 20:40 Nieuws
foto omg 4
Schoolproject Operation Market Garden gestart op basisscholen.
De komende weken zullen 27 groepen 7 en 8 van de basisscholen in onze gemeente meedoen aan het schoolproject Operation Market Garden. Dit project is geïnitieerd door Heemkundekring Uden, Museum Krona en Kunst & Co, in samenwerking met gemeente Maashorst. “Wij willen kinderen en jongeren kennis laten maken met de tradities van herdenken en vieren. We willen bewustwording creëren door hen te laten nadenken over rechtvaardigheid, democratie en vrijheid”.
We gaan met de leerlingen in gesprek over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en over de betekenis van vrijheid en onvrijheid. Dat doen we specifiek in deze periode gericht op de bevrijding van dit deel van Nederland.
Wat was Operation Market Garden en wat betekende dat voor de inwoners van onze gemeente?
Het project bestaat uit 3 onderdelen waarvan de inhoudelijke gastles op school afgelopen week al heeft plaatsgevonden. Deze week komen de klassen naar Museum Krona. Dat zal het start- en eindpunt zijn van hun wandeling. Een vrijwilliger van de Heemkunde kring loopt met hen en hun leerkracht de route over Hell’s Highway. Alles wat de kinderen tijdens de gastles hebben gehoord krijgt nu een andere lading en zal meer betekenis krijgen door de foto’s uit het archief die de vrijwilliger bij zich heeft. Deze foto’s maken zichtbaar dat waar de leerlingen op dat moment staan of lopen de stoet ook echt doorheen is gegaan. Dit zullen ze zien door verschillende herkenningspunten. Achter het parochiehuis, schuin tegenover de Petruskerk, komt zelfs een heuse Jeep uit de oorlog te staan.
Vanuit de kruisherenkapel lopen de kinderen terug naar Museum Krona. Alles wat ze hebben gezien, gevoeld, gedacht mogen ze nu tot uiting brengen. Onder leiding van een vakdocent van Kunst & Co worden de leerlingen creatief uitgedaagd. Deze beeldende workshop biedt verschillende materialen aan, zodat kinderen echt hun eigen verwoording aan het geheel kunnen geven denk aan; houtbewerken, schilderen, textiel en diverse andere materialen.
Expositie en wandeling
Van 20 t/m 27 september 2024 zullen de kunstwerken van de leerlingen tentoon worden gesteld. Dit nodigt behalve de kinderen met hun ouders en evt. grootouders, ook alle andere bewoners van de gemeente uit tot een historische, kunstzinnige wandeling.Op deze manier creëren we saamhorigheid én wordt benadrukt dat deze historische gebeurtenis zowel in het verleden als in 2024 een mooi en belangrijk startpunt vormt voor landelijke bevrijding. Museum Krona opent de poort van het museum en bezoekers kunnen de expositie kosteloos bekijken via de kruidentuin. Verschillende ondernemers van wie de etalages en ramen aan Hell’s Highway liggen, werken mee aan deze tentoonstelling. In de etalages aan de route zijn de kunstwerken van de kinderen te bewonderen. Deze etalages zijn middels raamstickers te herkennen. U kunt in deze week dus zelf een prachtige wandeling maken over Hell’s Highway (Veghelsedijk, Sint Janstraat, Kerkstraat en Kapelstraat). Museum Krona is dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De wandeling is ieder uur van de dag te lopen.   
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co
Anke Langens/Kunst&Co