Het college van B en W van Maashorst stelt voor aan de gemeenteraad om de omklap van de N605 Volkel door te zetten van de planstudie- naar de realisatiefase. Met het ontwerp met één fietstunnel (Heikantsepad) als basis voor het vervolg.
De omklap van de N605 staat al lang op het verlanglijstje van gemeente én bewoners. Het verleggen van de weg vermindert de overlast voor bewoners. Daarnaast komt er ruimte voor nieuwe woningen - in Niemeskant kunnen bijvoorbeeld 186 woningen gebouwd worden. “De omklap draagt dan ook bij aan de groei van Volkel en zorgt voor een betere balans tussen verkeer en de leefomgeving”, zegt wethouder Franko van Lankvelt (Ruimtelijke ontwikkeling).
In 2021 besloot de raad van de voormalige gemeente Uden daarom om een nieuwe locatie voor de N605 ten oosten van Volkel verder uit te werken tijdens een zogeheten planstudiefase. Sindsdien werken de provincie Noord-Brabant en de gemeente Maashorst samen een conceptontwerp uit. Dit ontwerp is meerdere keren gepresenteerd en besproken met bewoners en de klankbordgroep. Ook zijn gesprekken gevoerd met bewoners van Heikant en Oosterens.
Eén tunnel bij het Heikantsepad
In het conceptontwerp zijn twee fietstunnels opgenomen: één bij het Heikantsepad en één bij de Wilgenstraat. De fietstunnel bij het Heikantsepad is daarbij de belangrijkste verbinding voor fietsers tussen Uden, Volkel en Heikant, voor zowel scholieren als recreanten. De tweede tunnel, bij de Wilgenstraat, zou gebouwd worden als het budget het toeliet, zo was het plan. Helaas blijkt uit de laatste berekeningen dat er geen financiële ruimte is om deze tunnel in het plan op te nemen. De provincie Noord-Brabant ziet namelijk het belang voor de leefbaarheid van een tweede fietstunnel niet in dezelfde mate als de gemeente en heeft aangegeven dan ook niet mee te betalen. “We hebben gekeken of we deze kosten zelf kunnen dragen”, zegt de wethouder. “Maar door de sterk gestegen kosten en de financieel moeilijke tijden voor gemeentes, is dat helaas onhaalbaar gebleken.” Hij benadrukt: “We zetten ons echter evengoed in voor veilige en toegankelijke wegen voor fietsers en andere weggebruikers.”
Vervolg
De gemeenteraad neemt op 15 mei een besluit over het doorzetten van de planstudiefase naar de realisatiefase. Als de raad instemt met het voorstel, kan het concept-omgevingsplan in het laatste kwartaal van 2025 ter inzage worden gelegd. Onderdeel daarvan is ook een stikstofberekening. Als er in de tussentijd nieuwe regelgeving komt rondom stikstof kan dat nog impact hebben op de planning.
Na de terinzagelegging van het concept-omgevingsplan kunnen belanghebbenden daar hun zienswijze op geven. De voorbereidende werkzaamheden, zoals grondverwerving en het contracteren van een aannemer, starten dan begin 2026. Dat duurt ongeveer drie jaar. De aanleg kan dan naar verwachting in 2029 starten.