Oekraïners Leeuweriksweg verhuizen naar nieuwe locaties

31 mei , 16:52 Nieuws
20240531 094226
Gemeente Maashorst vangt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne vluchtelingen uit dat land op in een aantal gemeentelijke opvanglocaties. Een van die locaties is Leeuweriksweg in Uden.
Binnenkort wordt op deze locatie gestart met de voorbereidingen voor de bouw van 120 nieuwe
woningen. Om de nieuwbouw mogelijk te maken moeten de ongeveer 90 Oekraïners die nu op deze
locatie verblijven, andere woonruimte krijgen.
De Oekraïners die nu op de Leeuweriksweg verblijven verhuizen, waarschijnlijk in de herfst van 2024, naar twee nieuwe opvanglocaties:
• Aldetiendstraat 21a in Uden
• Kerkstraat 39 in Zeeland (het nieuwe gedeelte van het voormalige gemeentehuis)
Voor elk van de twee nieuwe locaties organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden.
Locaties voldoen aan uitgangspunten voor humane opvang
De locaties zijn eigendom van de gemeente Maashorst, en voldoen aan de uitgangspunten die de gemeenteraad heeft gesteld aan huisvestingslocaties voor migranten. De gebouwen zijn, technisch gesproken, relatief eenvoudig op korte termijn geschikt te maken voor bewoning door Oekraïense vluchtelingen. In de gebouwen worden slaapkamers, sanitaire voorzieningen en keukens gemaakt.
Daarmee voldoen de locaties aan de uitgangspunten voor humane opvang.
Voor de locatie Kerkstraat 39 in Zeeland geldt dat zich al eerder initiatiefnemers hebben gemeld met ideeën voor een alternatief gebruik van het oude gedeelte van het voormalige gemeentehuis, namelijk als gezondheidscentrum. De opvang van Oekraïners in het nieuwe gedeelte staat deze ideeën niet in de weg.
In de nieuwe locaties komen gezinnen te wonen (vaak moeders met 1 of 2 kinderen) en werkenden zonder kinderen. In Uden gaat het vooral om gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. In Zeeland komen gezinnen met iets oudere kinderen en werkenden zonder kinderen.
Informatiebijeenkomsten
In de eerste week van juli organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten voor omwonenden en andere belangstellenden. Die starten om 19 uur met een presentatie. Daarna kan iedereen die meer wil weten vragen stellen aan medewerkers van de gemeente, of hun zorgen of ideeën delen.
Aanmelden voor de bijeenkomsten is verplicht, zodat de gemeente weet hoeveel mensen er ongeveer komen. Dat kan door te mailen naar [email protected] , onder vermelding van naam, aantal personen en de datum van de avond die men wil bezoeken.
locatie: Kerkstraat 39, Zeeland Aldetiendstraat 21a, Uden
wanneer: Maandag 1 juli 2024 Dinsdag 2 juli 2024
hoe laat: 19:00 – 20:30 19:00 – 20:30
waar: Dorpshuis Zeeland
Kerkstraat 56, Zeeland
Gemeentehuis Maashorst
Markt 145, Uden
Meer informatie
Op de website van de gemeente is een pagina ingericht gemeentemaashorst.nl/oekraine. Daar staan ook de antwoorden op veel gestelde vragen.