Mark van de Veerdonk opent op ludieke wijze tweede Fotoroute Uden

02 okt 2023, 11:35 Nieuws
01 fotoroute uden 2023 foto peter noy
Cabaretier en Udenaar Mark van de Veerdonk heeft afgelopen zaterdag in aanwezigheid van tientallen genodigden op ludieke en onnavolgbare wijze de 'Fotoroute Uden' geopend. Hij brak een lans voor het ultieme plaatje en sloot zijn speech af met zijn beste foto ooit. Een kleine vergeelde, analoge foto uit zijn jeugdjaren, gemaakt op Bedaf. Wethouder Harold van den Broek sprak aansluitend zijn waardering uit voor deze fotoroute. Hij feliciteerde Kunstation en alle deelnemende fotografen met het evenement.
Door: Peter Noy
Na de succesvolle première in 2021 werd dit weekend de tweede editie van Fotoroute Uden gehouden. De foto's van de tien deelnemende fotografen waren op een aantal locaties in Uden te bekijken. De getoonde foto’s gaven een goed beeld van de diversiteit en creativiteit van de exposanten. Vanwege het mooie weer trok het evenement veel bekijks. Op acht verschillende en soms verrassende locaties kon men via een (fiets)route van ongeveer vijftien kilometer de diverse invalshoeken van de fotografie bekijken. Van landschap tot architectuur, macro en bewerkte fotografie. Iedere deelnemende fotograaf gaf tekst en uitleg aan de bezoekers. Wethouder Van den Broek was verrast door de vele inspirerende plaatjes. “Geweldig hoe jullie met de Galerie, terug van weggeweest, een mooie broedplaats erbij hebben gecreëerd. Een plek waar kunst getoond kan worden en toegankelijk is voor iedereen”, vertelt Van den Broek enthousiast. “Foto’s zijn de beelden en herinneringen van het verleden, vastgelegd met jouw blik op de wereld door jouw lens.” Mede-initiatiefnemer Henk Rotteveel gaf aan dat het idee van de Fotoroute Uden in coronatijd is ontstaan. “Omdat tijdens de coronaperikelen weinig ruimte was voor culturele activiteiten leek het ons een goed idee, om door middel van deze route, toch een vorm van tentoonstelling te organiseren binnen de mogelijkheden die er op dat moment waren. Voor deze tweede fotoroute zijn we op zoek gegaan naar meer culturele verbinding binnen de gemeente Maashorst. We hebben ondermeer samenwerking gezocht met het Jongerencentrum MC Uden en Compass Uden. Hierdoor kunnen enkele jeugdige talenten hun creaties aan het publiek laten zien,” aldus Henk Rotteveel.
Lange Sluitertijd
01 fotoroute uden 2023 foto peter noy c2a9
Mark van de Veerdonk tijdens zijn speech
(Foto Peter Noy )
Spraakwaterval Mark van de Veerdonk wist zijn publiek te boeien met een voordracht over fotografie in zijn algemeenheid en meer specifiek de prestatie die de leden van Fotoroute Uden hebben neergezet. Fotograaf Henk Rotteveel werd door Van de Veerdonk op de korrel genomen met zijn ‘lange sluitertijd’ en het feit dat het maken van een foto op een afgelegen strand wel drie uur duurde. Van de Veerdonk kon niet vertellen of de foto uiteindelijk gelukt was. Deelnemer Henk van der Pas presenteerde, samen met collega fotograaf Henk van Nunen, een aantal themagerichte foto’s in de entreehal van Oostendorp Autogroep. Zijn serie over de haft, een eendagsvlieg, trok erg veel aandacht maar ook de bijzondere foto’s van de Sint Petruskerk, gemaakt door zijn collega Henk, zorgden voor verbazing. “We hebben op zaterdag een kleine zeventig bezoekers gehad, dat is meer dan dat we verwacht hadden”, glundert Van der Pas. Voor meer informatie over Fotoroute Uden, kijk op www.fotoroute-uden.nl/foto-route-uden