Brandweer Uden houdt grootschalige oefening genaamd ''MIST'' (VIDEO)

15 jul 2023, 20:21 Nieuws
cg4a7128 1 1
19 en 26 juni jongstleden organiseerde post Uden een grootschalige oefening genaamd 'mist'. De opzet hiervoor betrof een gesimuleerde kettingbotsing op de A50 onder mistige condities, waarbij tussen verschillende hulpdiensten moest worden samengewerkt in een zeer groot hulpverlening scenario.
Een geschikte locatie werd gevonden in een grote loods bij Gebr. v.d. Brand en van Oort. Deelnemers voor het scenario waren onder andere de brandweerkorpsen van Uden, Veghel en Schaijk, de officier van dienst, Rijkswaterstaat, Lotus kring Boekel en acteurs.
Om een zo realistisch mogelijke omgeving te creëren heeft de voetbalvereniging UDI'19 geholpen de belijning van de A50 na te bootsen en een vangrail werd gevormd door hekken van de gemeente Uden. Het resultaat mocht er wezen, het einde van de middag stond er na een dag bouwen een mooi stukje chaos in de loods waarna het scenario kon beginnen. Rijkswaterstaat heeft beide avonden deelgenomen aan de oefening met een weginspecteur en OVD wat voor goede leermomenten zorgde op het gebied van multidisciplinaire samenwerking.
Een van de oefendoelen was het effectief toepassen van verkenning en triage bij een groot ongeval met meerdere slachtoffers. Bij aankomst van de eerste tankautospuit was het al snel duidelijk dat er flink opgeschaald moest gaan worden om deze klus te klaren. De combinatie van onder andere mist, gesimuleerd door middel van rookmachines, meerdere slachtoffers, een elektrisch voertuig, meerdere vloeistoflekkages, vrachtauto's en acteurs die niet wilden luisteren, zorgde voor een intensieve en uitdagende inzet voor zowel manschappen, bevelvoerders als de officieren van dienst.