Biobased dakisolatie in Area-woningen

Foto: Gemeente Maashorst

Dinsdag 18 juni zijn de isolatiewerkzaamheden van 12 woningen aan de Bertrandhof in Uden
afgerond. De daken van deze woningen zijn geïsoleerd met tarwestro. Samen met aannemer Caspar
de Haan is dit eerste project van Area waarbij biobased isolatiemateriaal is gebruikt.

Isoleren met natuurlijke materialen (biobased)
Tarwestro is het stro wat overblijft na de oogst van graan. Normaal is dat voor een boer een
overblijfsel dat als bodemverbeteraar wordt gebruikt, maar nu een hele andere, belangrijke
bestemming krijgt. Het stro wordt als isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak ingeblazen.
De unieke eigenschap van dit biobased isolatiemateriaal is een bijzonder goed binnenklimaat; in de
zomer koel en in de winter warm. Het heeft een Rc-waarde van 3,78 en de verwachting is dat dit nog
hoger wordt als het gecertificeerd is. Én het maakt verschil in de hoogte van de energierekening van
de bewoner.
Van Land naar pand
Area wil doorpakken naar een meer circulaire wereld, zoals we in ons Koersplan aangeven. Hierin
zeggen we dat we streven naar 30% biobased materiaalgebruik in 2030. En onlangs hebben we de
intentie met Building Balance getekend om in 2028 100% biobased isolatiemateriaal te gebruiken.
Samen met boeren, aannemers en corporaties in Oost-Brabant verkennen we de mogelijkheden om
gewassen te laten groeien en daarna te verwerken tot isolatiemateriaal. Door isolatiemateriaal
rechtstreeks van het land te halen, isoleren we niet alleen duurzaam, maar zorgen we ook voor een
financieel gezonde lokale keten zonder afval.

Jan van Vucht, directeur/bestuurder: “Woningcorporaties zijn grote opdrachtgevers en kunnen de
markt enorm stimuleren om woningen met natuurlijke materialen te bouwen en te verduurzamen.
Samen met boeren, aannemers en woningcorporaties blijven we doorgaan met het verkennen van
nieuwe mogelijkheden.”
Om duidelijk te maken hoe het isoleren van daken met stro in zijn werk gaat, is er een filmpje
gemaakt. Via deze link kan het worden bekeken.

Cookieinstellingen