Bodemsanering kruising Runstraat Schaijk

Foto:

De bodem onder de kruising Runstraat/Netjeshof in Schaijk blijkt vervuild door een tankstation dat
er jaren geleden was gevestigd. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Toch gaat Maashorst in de zomervakantie de grond saneren.

In september 2023 kwamen bij het leggen van nieuwe leidingen in het terrein bij het nieuwe appartementencomplex aan de Runstraat vier pijpjes boven de grond. Een eerste onderzoek wees uit dat hier mogelijk een ondergrondse tank zou kunnen liggen. Omdat niet duidelijk was wat er precies in de grond zat, heeft Maashorst indertijd meteen het werk stilgelegd en verder onderzoek gedaan.

Tankstation
Uit het aanvullend onderzoek is gebleken dat de bodem inderdaad is vervuild. Oorzaak van de vervuiling ligt bij het tankstation dat jaren geleden op deze plek was gevestigd. Er ligt geen tank meer in de grond, maar de aangetroffen vervuiling zit in de bodem.

Afgraven
Hoewel er geen gevaar is voor de volksgezondheid heeft Maashorst besloten om de grond toch te saneren. “Milieubescherming en gezondheid van mensen en dieren zijn prioriteiten, die nemen we serieus”, zegt wethouder Franko van Lankvelt. “Bovendien is de vervuiling in de buurt van de school.
De bodemsanering neemt alle risico’s voor de kinderen, omwonenden en milieu weg.”
Maashorst wil ook voorkomen dat de vervuiling zich verspreidt en het grondwater bereikt. De vervuilde grond wordt daarom afgegraven. Dat gebeurt in de zomervakantie. “Dan kan het afgraven veilig en effectief gebeuren, met minimale overlast voor de school en omwonenden”, aldus de wethouder. De direct omwonenden en betrokkenen zijn door de gemeente per brief geïnformeerd.

Cookieinstellingen