Uitspraak gerechtshof: gedoogbesluit gemeente Maashorst rechtmatig

Foto:

Een aantal omwonenden van de asielopvang in het Van der Valk hotel in Uden heeft vorig jaar een kort geding aangespannen tegen de gemeente en het COA. Zij vinden dat er onrechtmatig is gehandeld bij de voorbereiding van de opvang van asielzoekers. Het Gerechtshof heeft hierover vandaag geoordeeld. In het vonnis staat dat het door de gemeente genomen gedoogbesluit rechtmatig is.

Het feit dat het Gerechtshof heeft geoordeeld dat het nemen van een gedoogbesluit mag, is op zich goed nieuws, vindt de gemeente Maashorst. Burgemeester Hans van der Pas: “We waren bang dat een negatief oordeel over het gebruiken van een gedoogbesluit vergaande gevolgen zou hebben voor andere gemeenten die eenzelfde route kiezen. Dat is met deze uitspraak niet langer aan de orde.”

Het Gerechtshof had wel een paar aandachtspunten voor de gemeente. “De uitspraak is complex”, aldus de burgemeester. “Die gaan we nu eerst met onze juristen zorgvuldig bestuderen. Daarna besluiten we wat we hier verder mee willen gaan doen en wat we ervan kunnen leren. Voor de feitelijke situatie rondom de asielopvang heeft de uitspraak overigens geen gevolgen. In de opvang in het Van der Valk Hotel hebben inmiddels 300 asielzoekers een veilig dak boven hun hoofd, zonder incidenten. Ook het overleg met omwonenden verloopt nu soepel en zorgvuldig.”

Cookieinstellingen